De Magie van Oosterse Lampen

  • event12-06-2024
  • schedule08:00
  • timer6 minuten

 

Verlichting is een essentieel onderdeel van de sfeer in een ruimte. Als er niet voldoende daglicht binnenkomt, kan dat een somber gevoel geven. Te veel licht in de avond kan juist een ongezellige sfeer creëren, waarbij geen rekening wordt gehouden met de natuurlijke ritmes die ons gevoel van welzijn beïnvloeden. Het is daarom cruciaal om licht te begrijpen en op de juiste manier te gebruiken in huis, en Oosterse lampen kunnen hierin een grote rol spelen.


Shop Gaatjes Lampen


Waarom een lamp met gaatjes kiezen?

Licht om bij te werken heeft een andere kwaliteit dan licht dat sfeer creëert. Oosterse lampen, zoals de lampen van Zenza die in Egypte worden gemaakt maar vaak als Marokkaanse lampen worden aangeduid, staan bekend om hun sfeereffect. Deze lampen met gaatjes laten het licht door honderden kleine gaatjes gefilterd schijnen, waardoor het licht als heel natuurlijk aanvoelt. Het lijkt op het licht dat door de bladeren van een boom valt: gedoseerd en prettig. Dit is precies waarom  mensen van Marokkaanse lampen houden!

 

Welke Oosterse  lamp op welke plek?

Om een ruimte optimaal te verlichten, moet je driedimensionaal denken. Het is belangrijk om licht op verschillende hoogtes te laten schijnen en een balans te creëren van voor naar achter. Dit betekent niet dat elke plek evenveel licht moet hebben. Juist niet! Je creëert accenten door bepaalde hoeken meer licht te geven en andere delen bewust minder te verlichten. Hier zijn Marokkaanse lampen uitermate geschikt voor! Zorg voor samenhang in je lichtplan, zodat een kamer als een harmonieus geheel aanvoelt. Licht is het belangrijkste element voor sfeer, en het gebruik van Oosterse lampen kan hieraan bijdragen. Overweeg eens een plafondlamp in plaats van een hanglamp. Plaats bijvoorbeeld geen tafellamp op een klein tafeltje in een hoek, maar hang er een mooie Marokkaanse lamp boven. Zo speel je met de vormen en volumes van lampen en lichtval. Kies soms voor een extra grote Marokkaanse  lamp en soms voor een kleinere. Dit verschil in maat maakt het geheel dynamischer en geeft je interieur meer impact, vooral met Oosterse lampen.

 

 

Oosterse Hanglampen

Onze Marokkaanse hanglampen zijn bijna altijd open aan de onderkant, zodat er ook effectief licht recht naar beneden schijnt. Dit is praktisch als je een lamp, of meerdere, boven een tafel wilt hangen. Zo wordt het tafelblad goed verlicht zonder dat het licht in je ogen schijnt, dankzij de gaatjes in de lamp. Oosterse lampen zijn ideaal voor dit soort toepassingen.

 


Shop Hanglampen


Oosterse Tafellampen

Onze Marokkaanse tafellampen, allemaal voorzien van met de hand geboorde gaatjes, creëren een prachtige sfeer en een groots effect. Een getemperde lichtbron kan een saaie hoek tot leven brengen en is onmisbaar in huis. Het is ook mooi om een grotere maat Marokkaanse lamp op de grond te zetten.

 

 

Shop Tafellampen


Oosterse Plafondlampen

De plafondlampen van Zenza zijn uitermate geschikt voor de slaapkamer. Het centrale lichtpunt is vaak niet geschikt voor een Marokkaanse hanglamp, omdat deze te veel hoogte inneemt of te veel aandacht trekt. Een sierlijk gevormde, schaalvormige plafondlamp is dan de ideale oplossing, met gegarandeerde sfeer en romantiek! Hier ligt de kracht van oosterse en Marokkaanse lampen nu juist! Een andere prachtige toepassing van onze plafondlampen is om ze aan de wand te gebruiken. Je ervaart het dan meer als een lichtobject aan de muur dan als een praktische Oosterse  lamp. Ongelofelijk mooi en krachtig qua effect! Vooral lagere ruimtes hebben baat bij een plafonniere. Een geweldige interieurtip voor een lage, maar wel grote ruimte is om meerdere Marokkaanse plafondlampen bij elkaar op te hangen. Een groepje van drie tegen elkaar aan is spectaculair! Oosterse lampen kunnen hierbij een unieke sfeer creëren.

 

 


Shop Plafonnieres

Oosterse Wandlampen

Een saaie gang kan helemaal tot leven komen met prachtige Marokkaanse lampen aan de muur. In plaats van een standaard Arabische lamp die hangt aan het plafond en van bovenaf licht geeft, kunnen meerdere Oosterse wandlampen op de juiste hoogte een veel prettiger sfeer creëren. Ze kleden de muren aan en creëren mooie schaduwpatronen door de honderden handgemaakte  gaatjes in de lamp. De Zenza wandlampen hebben soms openingen zowel boven als beneden, waardoor de muur zowel naar boven als naar beneden wordt verlicht. Voor een slaapkamer naast het bed kunnen Marokkaanse  lampen  die alleen naar boven schijnen ideaal zijn, zodat ze nooit in je ogen schijnen. Of kies Oosterse  lampen die alleen naar beneden schijnen, perfect om bij te lezen in bed. Zenza heeft al deze verschillende opties in de collectie. Marokkaanse  lampen maken het verschil in zulke situaties.

 

 

Shop Wandlampen

Kinderkamers met Oosterse lampen

Kinderen vinden onze Oosterse lampen met gaatjes  prachtig omdat ze extra gevoelig zijn voor sfeer. Het zachte licht en de mooie schaduwen op de muur geven een geborgen gevoel. Dit is belangrijk  bij het naar bed brengen en om de overgang van dag naar nacht te maken. De kleine gaatjes in de lampen lijken op sterretjes aan de hemel! Kinderen vinden het ook leuk om aan een hangende Oosterse lamp te draaien, waardoor de schaduwen als sterren over de muur bewegen – een spectaculair schouwspel voor kinderen en ouders. Een 1001 nacht gevoel in huis door een enkele Marokkaanse lamp op de juiste plek!  Een kinderkamer wordt mooier met niet alleen typische kinderspullen, maar ook stoere elementen die body geven aan het geheel. Oosterse lampen passen perfect in deze setting.

 


Zijn Oosterse lampen aan mode onderhevig?

In elk huis, groot of klein, spelen Marokkaanse lampen een cruciale rol in het creëren van de juiste speciale en geborgen sfeer. Oosterse lampen met hun unieke ontwerp en sfeervolle verlichting kunnen elke ruimte aankleden en transformeren. Vroeger bevatten de ontwerpen veel meer ornamentale versieringen en waren daardoor  veel complexer.

Het is de verdienste van Zenza om die oude ontwerpen van Egyptische lampen aan te passen naar interieurs van nu. Zenza is daar sinds 1993 mee bezig met veel liefde en passie. De samenwerking met vele ambachtslieden in Egypte, met hun generatielange ervaring in het maken van deze prachtige Oosterse lampen is een groot genoegen.
lees meer over onze manier van werken in de blog over Fairtrade!

De simpele vormen en patronen van de huidige Arabische  lampen in de Zenza-stijl, met hun enorme effect en uitstraling, zullen nooit vervelen. Oosterse lampen blijven populair omdat ze met hun tijdloze charme en functionele schoonheid altijd een aanvulling zijn op elk interieur.


Japandi of Bohemian interieur creëren  met Oosterse lampen

Door de eenvoud in vorm en dessin zijn de gaatjeslampen prima toe te passen in een strak interieur dat door de cleane lijnen en sobere invulling een dosis warmte en levendigheid nodig heeft. We kennen vele voorbeelden van prachtige Japandi-stijl interieurs waarin onze Marokkaanse lampen zijn toegepast. Er zijn prachtige hotels en spa ruimtes ingericht met onze Oosterse lampen, die een heel mooie zen-sfeer hebben. De rustige kleuren en de zachte ronde vormen die deze stijl kenmerken, zijn uitermate geschikt als basis voor Oosterse lampen. Ook in een Bohemian-stijl, waarin allerlei wereldse elementen samenkomen en het huis de sfeer van verre reizen en avonturen ademt, passen Marokkaanse lampen met gaatjes  perfect. Het kan een bontgekleurd geheel zijn waarin onze gouden Marokkaanse  lampen zich zeker thuis voelen, of een huis met etnische kunst van verschillende werelddelen waar simpele verzilverde Oosterse  lampen een extra rijk accent aan toevoegen.

 

 

De tijdloze charme en functionele schoonheid maken de Oosterse lampen een waardevolle aanvulling in elk interieur, van de woonkamer tot de kinderkamer. Laat de magie van Marokkaanse lampen met gaatjes je huis verlichten en verrijken met hun warme, betoverende gloed. Oosterse lampen bieden eindeloze mogelijkheden om sfeer en stijl te brengen in elke hoek van je huis. Arabische, Egyptische, Marokkaanse of  Oosterse lampen, hoe je ze ook mag noemen, zijn de sleutel tot een harmonieuze en sfeervolle inrichting.

 

Vergelijk