Hoe hang je een groep lampen mooi op?

  • event04-12-2020
  • schedule12:00
  • timer1 minuut
Het staat altijd zo prachtig, een groepje van 3 of meer Zenza lampen bij elkaar. Juist de herhaling van een voorwerp, maakt het geheel interessanter voor het oog. Vaak zijn 3 kleinere lampen, opgehangen in een mooie compositie, geraffineerder dan 1 grote lamp. Maak gebruik van deze kennis in je huis, voor een zo sfeervol mogelijk effect! Hoe doe je dat dan? Gebruik dan bijv. een groepje lampen van hoog naar laag boven een laag tafeltje in de zithoek. In de ruimte bij de keuken kun je dan een strakke rij van lampen op dezelfde hoogte boven de eettafel hangen. En tenslotte maak je gebruik van een plafonniere in het gedeelte ertussen. Dat maakt een harmonieus geheel, samenhangend maar toch afwisselend genoeg.
hoe-kies-je-lampen-als-je-een-compositie-van-meerdere-soorten-maten-wilt-toepassen
Maar hoe pak je dat aan, hoe maak je de keuze, waar let je op als je zo’n groepje van verschillende hoogtes wilt maken? Wij hebben dit voor Zenza heel vaak gedaan, dus we zullen je hier alle tips geven zodat je vol vertrouwen aan de slag kunt gaan thuis.
 

Bepalen van de hoogte van de lampen

We gaan beginnen, rol je mouwen op ;) Allereerst ga je meten hoeveel hoogte je kunt benutten. Als je bijv. een groepje lampen boven een tafeltje naast de bank wilt hangen, dan meet je de ruimte vanaf het tafelblad tot het plafond. Daarna bepaal je hoeveel ruimte je vrij wilt hebben vanaf het tafelblad tot de onderste rand van de laagste lamp. Komt daar bijv. nog een vaasje of een kandelaar te staan? Zet die dan alvast daar neer en kijk hoeveel “lucht” die nog nodig hebben, tot de rand van de laagste lamp.
Tenslotte bepaal je hoeveel ruimte je vrij wilt laten vanaf het plafond, tot het bovenste punt van de hoogste lamp. Het staat vaak niet zo mooi als je een hanglamp aan een heel kort snoer ophangt aan het plafond. De afstand mag minimaal wel 30 cm zijn, om een zo mooi mogelijk effect te bereiken. Hoe groter de lamp, hoe belangrijker dit is. Een klein lampje aan een korter snoer staat best goed hoor.

Hoe lang en hoe breed kunnen je lampen zijn?

Laten we even een voorbeeld uitrekenen: de hoogte van het tafelblad tot plafond is 2.10 meter. Je wilt 60 cm vrij hebben boven het tafelblad en 50 cm ruimte vanaf het plafond, dan is er 1 meter ruimte in de hoogte over om de 3 lampen op te hangen.
Nu ga je bepalen hoe breed de groep mag zijn in omvang/ doorsnede. Is het tafeltje 80 cm breed, dan kun je 70 cm breedte aanhouden voor de totale doorsnede van de groep. Het is mooi als de diameter van de groep iets kleiner is dan de diameter van het tafeltje. Alles wat mooi gevonden wordt, is altijd een kwestie van proporties. Het oog vindt bepaalde verhoudingen te zwaar, te iel of te uitgerekt. Dus met deze tips voor de maten kun je de proporties bepalen zodat het een smaakvol geheel vormt in je huis, met jouw meubels.
hoe-kies-je-lampen-als-je-een-compositie-van-meerdere-soorten-maten-wilt-toepassen

Welke Zenza hanglampen zijn mooi samen?

Nu komt het leukste gedeelte, je gaat kijken welke vorm lamp je de mooiste vindt op onze website! Daarna ga je beslissen of je van dezelfde vorm 2 of 3 verschillende maten gaat groeperen, of 3 van dezelfde maat lamp gaat gebruiken. Alles kan hoor, we hebben alle variaties al vaak toegepast en er is hier geen goede of foute keuze.
Als je een bruikbare diameter van 70 cm hebt voor je groep van 3 lampen, zou je kunnen denken dat je 70 cm moet delen door 3 om de maximale breedte per lamp te bepalen. Dat is niet zo. De lampen komen op verschillende hoogtes te hangen, dus ze overlappen elkaar gedeeltelijk in de breedte. Dat staat juist het mooist, dan is er een samenhang in de groep. Grofweg kun je aanhouden dat je de breedte van 2 lampen moet optellen, plus wat extra cm. Dus boven het tafeltje van 80 cm, waar we 70 cm diameter willen gebruiken, kunnen we 3 lampen van ongeveer 33 cm in diameter kwijt. Twee lampen meten immers 66 cm en dan hebben we nog 2 cm speling voor elke lamp die links of rechts komt te hangen.

Verschillende vormen lampen combineren?

Het is ook mogelijk om 3 verschillende vormen samen te gebruiken in een compositie, maar dat vergt wel wat meer voorstellingsvermogen. Deze variant is niet altijd makkelijk in te schatten, niet alle vormen van de lampen versterken elkaar even goed. Er zijn wel een aantal die juist perfect zijn voor dit doel, zie onderstaande foto’s. Maar nogmaals, het is ook een kwestie van je eigen smaak volgen natuurlijk.
hoe-kies-je-lampen-als-je-een-compositie-van-meerdere-soorten-maten-wilt-toepassen

Nog een laatste praktische tip

Als je je keus hebt gemaakt, maar er is toch nog een beetje twijfel, dan heb ik nog een tip om daarmee te helpen. Pak 3 plastic zakken en blaas die op tot de maat van de lampen die je wilt toepassen. Laat iemand de zakken voor je vasthouden ( iemand met drie armen heeft de voorkeur ;)) op de gewenste hoogte en beoordeel of deze volumes kloppen. Neem afstand, bekijk de compositie vanaf verschillende plekken in huis. Ga op de bank zitten, voelen de plastic zakken/ lampen goed als je vanuit een lagere positie kijkt? Als je deze stappen opvolgt kan het echt niet mislukken, we garanderen een wonderschoon resultaat!
Vergelijk