Hoe maak je een verzilverde lamp schoon?

  • event09-04-2021
  • schedule09:00
  • timer3 minuten

Hoe maak je een verzilverde lamp schoon?

Deze vraag bereikt ons bij Zenza regelmatig. Allereerst willen we duidelijk maken wat je absoluut NIET moet doen. Onderhoud is essentieel om de schoonheid van een verzilverde lamp te behouden, aangezien zilver na verloop van tijd van nature donkerder wordt. De eerste gedachte die bij velen opkomt, is het gebruik van zilverpoets. Dit is echter de grootste fout die je kunt maken, dus doe dit niet! Zilverpoets is bedoeld voor massief zilveren voorwerpen, terwijl onze lampen van koper zijn met een dun laagje zilver. Koperpoets lost een beetje van het zilver op, wat bij massief zilveren voorwerpen de glans herstelt. Bij onze lampen kan dit na gebruik resulteren in een gouden uitstraling, omdat de koperen kleur onder het zilveren laagje zichtbaar wordt.

Hoe kun je de zilveren glans op de Zenza lamp behouden?

Bij het uitpakken van de lamp zit er een onderhoudsinstructie in de doos, waarin alles wordt beschreven. Het is het beste om de verzilverde lamp een beschermende laag te geven, zodat vocht en zuurstof geen verkleuring veroorzaken. In Egypte hebben we de lamp al voorzien van een eerste beschermende laag.

Maar wat als je lamp na verloop van jaren toch donkerder is geworden? Volg dan onderstaande stappen en zie het als een liefdevolle taak om goed voor je lamp te zorgen. Bedenk daarbij dat de lamp met uiterste zorg is gemaakt, waarbij alle gaatjes stuk voor stuk met de hand zijn geboord. Ga daarom met nog meer geduld te werk en herstel de prachtige handgemaakte lamp in zijn volle glorie.

Benodigdheden: Ten eerste heb je een vloeibaar schuurmiddel nodig. Er zijn verschillende merken beschikbaar met minuscule korreltjes voor een mild schurend effect. Omdat dit al voldoende agressief is, gebruik je een zachte doek om het middel over de lamp te wrijven. Een schuursponsje is te krachtig.

Het vuil is meteen zichtbaar op de doek, die donkerder wordt, terwijl de lamp schoner wordt. Laat het schuurmiddel gerust een kwartier inwerken voordat je het verwijdert met een schone vochtige doek. Spoel de doek herhaaldelijk uit en wring deze uit terwijl je de lamp blijft afvegen.

Sommige gaatjes kunnen verstopt raken door het schuurmiddel. Dit kun je oplossen door ook vanuit de binnenkant van de lamp met de doek te wrijven, zodat de vloeistof naar buiten wordt geduwd en gemakkelijk kan worden weggeveegd. Als er later nog dichte gaatjes zijn, kun je ze eenvoudig openen met een gebogen paperclip.

 

Nu is de lamp schoon en vochtig. Het is essentieel om de lamp grondig te drogen, gebruik hiervoor een tissue of een droge, zachte doek.

Soms is het resultaat na het schoonmaken nog niet helemaal naar wens. De omstandigheden in elke woning en het klimaat verschillen, waardoor het nodig kan zijn om extra zorg te besteden aan je lamp om de zilveren kleur volledig te herstellen.

Het middel "silverplater" is speciaal ontwikkeld voor Zenza en bevat een deel echt zilver, waarmee je opnieuw een dun laagje zilver kunt aanbrengen. Hoewel het niet te vergelijken is met het echte verzilveringsproces, is het wel effectief. De bijsluiter van dit product geeft gedetailleerde instructies voor gebruik. Draag rubberen handschoenen, want je handen zullen zwart worden. Na het aanbrengen van een dun laagje silverplater kan het effect in eerste instantie tegenvallen. De lamp lijkt grijs en dof, maar maak je geen zorgen. Laat het product even inwerken en wrijf dan met een droge, schone doek opnieuw over het gehele oppervlak van de lamp. Nu zal er een prachtige glans verschijnen!

Het is een plezierige klus die veel voldoening geeft wanneer je je lamp weer ziet stralen. Veel plezier met je prachtige lamp!

 

Vergelijk