Wat is vilt? Alles over Vilten kussens en vilten wandkleden

  • event13-09-2023
  • schedule08:00
  • timer5 minuten

Hoe lang bestaat vilt al?

Vilt is zo oud als de wereld! Nou ja, zo oud als het schaap dan. Er wordt gezegd dat het de eerste textielsoort is die de mens heeft gemaakt en dat klinkt best logisch. Het is een simpele ontdekking: als je losse haren van de vacht van een schaap heel vaak wrijft, met water en zeep, ontstaat er een lap textiel. De sterkste kwaliteit krijg je door dunne laagjes wol dakpansgewijs op elkaar te leggen in één richting, met alle haren dezelfde kant op. Daarna leg je daaroverheen weer een laag wol, waarbij alle haren haaks liggen op de vorige laag. Dit proces herhaal je totdat de gewenste dikte is bereikt. Vervolgens maak je de lagen nat met water en zeep en begint het langdurige proces van wrijven en rollen. Met warm tot heet water, dat ook krimp bij wol veroorzaakt, kun je dit effect nog sneller en sterker maken. Tenslotte wordt de lap hardhandig behandeld om het te 'vollen'. Hierbij wordt de vilten lap met kracht op het werkblad gegooid, waardoor de haren nog steviger in elkaar haken en de lap 'voller' wordt.

Er komt heel wat hard werk bij kijken om een kussen van vilt te maken!

 




Hoe werd vroeger vilt gemaakt en gebruikt?

Er zijn vele toepassingen van vilt bekend uit de oudheid en zelfs tot nu toe, zoals materiaal voor nomadententen en vloerkleden, vilten kussens, kleding en andere gebruiksvoorwerpen zoals tassen en draagdoeken voor baby’s. Omdat vilt enorm sterk kan zijn, werd het in de vroege middeleeuwen ook gebruikt voor beschermende kleding tegen pijlen. Zo werden bijvoorbeeld borstpantsering van vilt gemaakt, die menig leven hebben gered. Het is fascinerend om te zien hoe dit proces in oude culturen werd uitgevoerd. Een lap vilt werd om een afgezaagd boomstammetje gewikkeld en met touwen achter een paard of kameel gebonden. Wanneer het dier in galop ging, bonkte het vilt hard op de grond en werd het proces van 'vollen' bereikt zonder menselijke inspanning. Een andere manier om vilt te maken met minder inspanning, vooral bij grote stukken, is door je voeten en benen te gebruiken in plaats van je handen en armen. Meerdere mensen staan op een rij en rollen een ronde stok met een vilten lap in wording vooruit, begeleid door gezang om het ritme te ondersteunen.

 

Wat is het voordeel van vilt?

Vilt is een puur natuurmateriaal, bestaande uit 100% geschoren wol. Het schaap blijft dus leven en kan het jaar daarna opnieuw worden geschoren. Schapen zijn hard nodig voor de begrazing van ons landschap en helpen zo meerdere bijzondere plantensoorten in stand te houden door hun gelijktijdige bemesting. Dat is ook een reden waarom een vilt kussen een mooi product is! Vilt kan hard en stug aanvoelen of juist zacht en soepel, afhankelijk van het schapenras. Het is bekend dat wollen voorwerpen geluidsgolven goed absorberen. Daarom worden vilt kussens en vooral vilt wanddoeken graag gebruikt in ruimtes waar de akoestiek niet goed is. De vilt kussens en vilt wanddoeken van Zenza zijn prachtig te combineren en kunnen daardoor een prettige uitwerking hebben op zowel het oog als het oor in het interieur.

 


Vilt kussens in het interieur

Vilt kussens zijn niet alleen esthetisch aantrekkelijk, maar ook functioneel. Ze bieden een natuurlijke warmte en comfort, en hun stevige structuur zorgt ervoor dat de vilten kussens hun vorm behouden. Dankzij de geluiddempende eigenschappen van vilt, dragen deze vilt kussens bij aan een rustgevende sfeer in de ruimte. Bovendien zijn ze duurzaam en gemakkelijk te onderhouden, wat ze ideaal maakt voor dagelijks gebruik. De vilt kussens van Zenza zijn beschikbaar in diverse kleuren en patronen, waardoor ze naadloos kunnen worden geïntegreerd in verschillende interieurstijlen, van modern tot bohemien.

 

Vilt wandkleed in het interieur

Vilt wanddoeken zijn een innovatieve manier om zowel esthetiek als functionaliteit toe te voegen aan een ruimte. Deze wanddecoraties kunnen helpen om geluidshinder te verminderen, waardoor ze perfect zijn voor ruimtes waar een betere akoestiek gewenst is, zoals kantoren, woonkamers en slaapkamers. De natuurlijke textuur en warme uitstraling van vilt geven de muren een unieke en uitnodigende uitstraling. Zenza’s vilt wanddoeken zijn verkrijgbaar in diverse ontwerpen, van minimalistisch en strak tot rijkelijk versierd, waardoor ze een veelzijdige aanvulling zijn op elk interieur.


Waar worden de vilten kussens en wanddoeken van Zenza gemaakt?

Zenza hecht veel waarde aan eerlijke en duurzame productie. Voor de ontwerpen van onze vilten kussens en vilten wandkleden zijn we terechtgekomen bij een vrouwenproject in Nepal. We hebben het project zelf bezocht en de vrouwen geleerd hoe ze onze vilt kussens en vilt wandkleden kunnen maken, iets wat zij nog niet eerder hadden gedaan. In hun plattelandsgemeenschap zijn er weinig kansen voor werk, dus dit project voorziet prachtig in deze behoefte.

Om een vilten kussen te maken, wordt begonnen met het leggen van een wol laag die minstens 30% groter is dan de maat van het uiteindelijke vilten kussen is bedoeld.

De tweede laag wordt erop gelegd in een tegengestelde richting, om het vilten kussen sterk te maken van samenstelling. Daarna wordt het motief in wol als bovenste laag erop gelegd. Tot dan ziet het geheel er totaal niet uit als een vilt kussen, het is nog heel erg fluffy en als de wind er doorheen zou blazen is alles weg. Dan wordt het werk nat gemaakt en wordt het proces van wrijven met water en zeep begonnen. Langzamerhand krimpt de wol en wordt steeds steviger, tot je de vorm en de dikte krijgt van het uiteindelijke vilten kussen. Daarna gaat de lap uitgespoeld worden en hangt het te drogen in de zon. De naaister maakt er met stevige canvas en een goede rits en prachtig vilten kussen van dat klaar is voor de verkoop.

De vrouwen maken de vilt kussens en vilt wandkleden met veel plezier en zijn net zo trots als wijzelf op het resultaat!

 


Welke wol wordt gebruikt voor het vilt?

De wol die Zenza heeft gekozen voor de vilt kussens en vilt wanddoeken is afkomstig van het merinosschaap. Deze schapensoort levert zeer zachte, niet kriebelende, maar toch sterke producten op. Er zijn vele schapenrassen in de wereld, elk met een vacht met unieke eigenschappen. De kunst is om de juiste soort vacht te kiezen voor het gewenste product. Hoewel er ook vilt wordt gemaakt van andere dierenvachten zoals lama, kameel of zelfs hond, is geen enkele vacht zo geschikt voor vilt kussens en vilt wanddoeken als die van het schaap.

Een vilten kussen moet niet kriebelen op de huid en toch sterk zijn. Die eigenschappen heeft de merinoswol en daarom kiest Zenza voor vilten kussens en vilten wandkleden van deze soort wol. Zo gaat een vilten kussen lang mee, sterk en zacht, zoals het schaap zelf!

 




Vergelijk