Hoe hang je een rij lampen mooi op?

  • event04-12-2020
  • schedule12:00
  • timer4 minuten
Heb je een lange eettafel en is 1 lamp niet voldoende om overal mooi licht te krijgen? Dan is de oplossing voor de hand liggend: hang er meerdere op! Bovendien is juist de herhaling van een voorwerp veel interessanter voor het oog. Vaak zijn 2 of 3 kleinere lampen, opgehangen in een mooie compositie, geraffineerder dan 1 grote lamp. Zo kan iedereen sfeervol licht krijgen op dat heerlijke bord eten dat er zo lekker uitziet. De eettafel is vaak het hart van het huis en dus echt de moeite waard om de sfeer daar helemaal optimaal te maken met mooi licht.

Verschillende maten lampen combineren?

Je kunt kiezen voor dezelfde vorm lamp in dezelfde maat ( 2 of meer) of dezelfde lamp qua vorm, maar in een verschillende maat. Dus broertjes en zusjes uit een familie. Als je kiest voor de variant met verschillende maten, dan kun je ofwel de onderkanten van alle lampen op dezelfde hoogte hangen, ofwel de bovenkanten van de lampen hetzelfde houden. Hier geldt voor elke optie, dat je het echt heel precies moet uitvoeren om er maximaal van te kunnen genieten. Wij hebben dit voor Zenza heel vaak gedaan, we willen je graag tips geven uit onze ruime ervaring hoe je dit thuis aan kunt pakken.
 

Opmeten van alle hoogtes

Allereerst heb je de maten nodig van je tafel en de hoogte vanaf het tafelblad tot het plafond. Dus dansen op de tafel mag nu echt even, wel met de meetlat in de hand ;) Wat is belangrijk om rekening mee te houden? Als je aan tafel zit, wil je goed onder de lampen door kunnen kijken naar elkaar. Dus reken daarvoor een ruimte van minstens 55 - 60 cm. Of probeer dat eens uit en kijk wat voor jou prettig voelt.

Hoge ruimte

Als je langer bent dan gemiddeld, heb je daar letterlijk een andere kijk op. Als je vaak hoge kandelaars op tafel hebt staan of een groot boeket bloemen, dan kan dat best hoger uitvallen dan die 60 cm.
Zeker als jouw ruimte heel hoog is, kun je de lampen ook zeker veel hoger hangen. De verhouding tussen vrije ruimte vanaf de tafel en vrije ruimte vanaf het plafond moet mooi ingedeeld worden. Het gaat altijd om mooie verhoudingen en proporties, daarom is er geen vaste maat voor te geven.

Lage ruimte

In een laag huis, kies je voor lagere tafel decoratie, bijv. een mooie schaal op tafel en waxinehouders. Dan voelt die 55-60 cm ruim genoeg aan.
Tenslotte bepaal je hoeveel ruimte je vrij wilt laten vanaf het plafond, tot het bovenste punt van de hoogste lamp. Het staat vaak niet zo mooi als je een hanglamp aan een heel kort snoer ophangt aan het plafond. De afstand mag minimaal wel 30 cm zijn, om een zo mooi mogelijk effect te bereiken. Hoe groter de lamp, hoe belangrijker dit is. Een klein lampje aan een korter snoer staat best goed hoor.Hoe hang je een rij lampen mooi op?
 

Welke lampen kies je?

Nu komt het leukste gedeelte: een mooie vorm lamp uitkiezen op onze website!
Als je een hoge ruimte hebt, is het mooi om een langwerpige vorm te kiezen, die vult het vlak in de hoogte mooi. Als je ruimte laag is, kies dan een plattere of rondere vorm lamp. Bij een tafel van 2.20 meter lang kun je bijv. kiezen voor 2 dezelfde lampen. Dan hang je beide lampen op 70 cm vanuit de zijkant van de tafel op en blijft er tussen de lampen een ruimte van 0,80 cm over in het midden. Zo is het licht mooi over de tafel verdeeld.

En als je eettafel heel lang is?

Als je een langere tafel hebt, of als je nog meer impact wilt, kies dan voor 3 of meer lampen. De middelste lamp komt in het midden van de tafel te hangen uiteraard en de andere lampen 60 - 70 cm vanaf de korte kant van de tafel. Wij hebben ook wel eens composities gemaakt van vele lampen, die we op twee verschillende hoogtes door elkaar gebruikten. Bijv. 7 lampen van twee verschillende vormen. Drie grotere en 4 kleinere. De drie grotere lager opgehangen en de vier kleinere hoger daar steeds tussenin en aan de beide zijden. Echt waanzinnig mooi! Zo wordt een lang tafelblad, dat een saai element in de ruimte kan zijn, ineens een hele levendige blikvanger door de compositie van de lampen erboven.

Hoe kun je je een voorstelling maken van het resultaat?

Als je je keus hebt gemaakt, maar er is toch nog een beetje twijfel, dan hebben we nog een tip om daarmee te helpen. Pak zoveel plastic zakken als het aantal lampen dat je wilt gebruiken en blaas die op tot de maat van de lampen die je wilt toepassen. Laat iemand de zakken voor je vasthouden ( iemand met heel veel armen heeft de voorkeur ;)) op de gewenste hoogte en beoordeel of deze volumes kloppen. Neem afstand, bekijk de compositie vanaf verschillende plekken in huis. Ga op de stoel zitten, voelen de plastic zakken/ lampen goed als je vanuit een lagere positie kijkt? Als je deze stappen opvolgt kan het echt niet mislukken, we garanderen een wonderschoon resultaat!
hoe-hang-je-een-rij-lampen-op-een-mooie-manier-boven-de-eettafel-op
Vergelijk